Skip to main content

Sint-Genesius, een kleurrijk verleden ...


Het jaar 1907, jaar van de stichting in de schoot van de oud-leerlingenbond van de broeders Hiƫronymieten. De vereniging bracht uitsluitend mannentoneel.

In 1950 werd overgeschakeld naar gemengd toneel. Twee jaar later werd door Koning Boudewijn de toneelkring uitgeroepen tot Koninklijke Vereniging.

In de daaropvolgende jaren werden verschillende gastvoorstellingen gegeven evenals uitwisselingen verzorgd door toneelgroepen uit binnen- en buitenland.

Zo werd o.m. opgetreden te Kopenhagen met "Hendrik en Pernille", in Schotland (Iverness) met "Marieke van Nymegen" en in St.-Patrick's Hall met "De Gecroonde Leersse". Opvoeringen werden eveneens gegeven in Duitsland voor de aldaar gelegerde Belgische militairen en families. In kader van de viering "25 jaar Cultureel akkoord Belgiƫ-Nederland" werd een gastvoorstelling gegeven te Gorinchem in Nederland.

"Sint-Genesius" trad gedurende het seizoen '73 - '74 op te Amsterdam, Vlaardingen en Veldhoven (Eindhoven) en nam deel aan het 21e Tornooi der Lage Landen te Elsloo. In Vlaanderen werden in tiental gemeenten gastvoorstellingen gebracht.

In 2007 bestond de vereniging 100 jaar. We vonden dit reden genoeg om van dit jaar een feestjaar te maken. Zo keerde de vereniging zich terug naar zijn routes in de Stadschouwburg en zette er drie dagen lang een revue op de planken. Onze vaste acteurs en medewerkers werden bijgestaan door een liveorkest, een bekend tv-gezicht en schitterende groep danseressen.

2009, een belangrijk jaar voor de toneelkring. Na lang aarzelen en veel vergaderen werd besloten om van verenigingsvorm over de stappen. De feitelijke vereniging "Koninklijke toneelkring Sint-Genesius" werd omgevormd tot vzw. Voortaan heet het toneelgezelschap "Koninklijke toneelvereniging Sint-Genesius vzw"!